Mor: Weilerotts Hege P-G

Far: Oscarbergs Ymer

Valpene ble født 07.07.2009

Nå er ventetiden over, og valpene er endelig i hus! 🤩
Fødselen startet helt av seg selv ute i hagen, med Fritjof som nyskjerrig vitne. Vi ventet de ikke før på fredag så var noe uforberedt, men det er rart hva man steller i stand på kort tid når det trengs. 3stk av valpene er altså født ute, 2 av de inne i gangen og de resterede 3 i valpekassen i underetasjen.
Vi fikk 4 tisper og 4 hannhunder!
Nytt av dette årets kull er at valpemor og valpene skal bo nede i sokkelen rett utenfor soverommet vårt. Der er det svalt og godt nå som sommeren virkelig kan vise seg fra sin varmeste side. Vi har også full kontroll på de gjennom hele natten om det skulle være noe. På sofaen ved siden av valpekassen har vi god oversikt!
Valpene er nå markerte, kjønnsbestemte, veid og godt på plass ved die-stasjonen. De neste dagene vil vi sitte pal og observere, hjelpe valpemor å legge seg riktig til rette og passe på at ingen havner uheldig i klem.

Vi følger spent med, og oppdaterer hjemmesiden hyppig slik at dere som evt. nye valpekjøpere kan følge de små tassene fra dag en.

På plass i mors armkrok for første gang <3

Valpene har fått navn

Vi følger tradisjonen igjennom 10 stk Weilerotts-kull, og navngir valpene etter norske gutte -og jentanavn, samt at noen av de er oppkalt etter slekts -og familiemedlemmer. Barna i familien her er meget delaktige i avgjørelsene om valpenavene :) Da fødselen startet ute på plena er vi ikke helt sikre på hvem som kom først, men vi er sikre på de to siste!

Weilerotts Jarle Jr.
Weilerotts Jostein -
siste hannen ut
Weilerotts Judas
Weilerotts Josef

Weilerotts Jenny
Weilerotts Juli -
siste tispen ut
Weilerotts Janne
Weilerotts Jennifer

Valpene vokser nå merkbart dag for dag, og aktivitet i kassen øker deretter. Det er straks tid for første kloklipp, og skjemaer med hver enkelts valp`s peronopplysninger oppdateres nesten daglig. Det er viktig å følge med på vekten, slik at vi ser at de tar til seg næring. Noen av de utmerker seg allerede, med lyder, pågangsmot og styrke! -Blir spennende å se på valpetesten vi utfører ved 7ukers alderen, om det vi ser i dag stemmer også da :)

Her sjekkes det hvilket kjønn det ble!

1 uke gamle og første kloklipp er overstått...

..men jammen er de sterke i de små kroppene allerede! Det er ikke bare å legge de i fanget og si "rolig" nei :) Det er viktig å begynne med denne klo-klippe-treningen så tidlig som mulig, samt at vi skåner valpemor for stikkende klør under melketrampen valpene gjør når de dier. Alle klør er nå klipt, og ny veiing er foretatt. Valpene legger på seg jevnt og trutt, selv om noen av de nok forsyner seg mere enn andre. Storepus har også hilst på valpene i dag, med stor nysgjerrighet og omsorg nok til å slikke de som sine egne. Valpene reagerte som om det var mor som kom, og gnuret seg inn i pelsen på let etter melk.

18 dager gamle

Nå begynner det å bli fart på de små bena! En noe ustødig vakling, men med klare mål og tydelig raskere tempo enn bare for noen dager siden. Alle har åpnet øynene, og de er klart mere opptatt av alt som beveger og rører seg i rundt de. Hørselen har begynt å komme, og da vi laget lyder til de nå i kveld var det tydelig respons! Leken søskenene imellom er såvidt i gang, vi observerer de tar tak i hverandre med munnen og slår også noe med labbene. I dag har vi registrert første tydelige knurr og første forsøk på bjeff. Det var en av hannene, og vi satser på at halsen blir noe mere mandig med tiden som kommer!
Valpemor Shira har det bare bra, og viser stolt frem sitt avkom til nysgjerrige besøkende. Hun er full av melk, og valpene vokser seg større og større!
Del to av valpekassen må snart på plass, da nysgjerringe valper straks kan få den lille dytten de trenger for å komme seg over kanten.

21 dager gamle

Ja, det skulle ikke mere enn en dag til før de første kom seg over kanten på valpekassen. Om de har fått hjelp av moren vites ikke, men 3 av de ruslet fornøyde og utforskende rundt på gulvet foran kassen! Vi noterer til en hver tid på valpeskjemaene hvem av de som er først ute med hva, personligheten utvikles fra dag til dag. :) Så, nå er altså trinn 2 av valpekassen på plass. Med luke i veggen kommer mor seg ut og inn for lufting og mat, ellers oppholder de seg stort sett sammen. Syns tydelig å se at de legger på seg for hver dag som går, magene er gode og runde! Valpemor rekker ikke engang å legge seg ned nå før de starter å die, hun er full av valper idet hun entrer kassen. Hun er flink å vokte sine ben hvor hun går, og det kan ikke være særlig enkelt nå med 8 stk ivrige valper å ta hensyn til! Legger ved et par bilder i dag, så dere kan se hvor mye de vokser på kort tid! Kurt er vekkreist noen dager, men enkeltbilde av de vil komme så snart han er hjemme og kan hjelpe til. I kveld vil klørne bli klippet igjen, og avispapir byttes ut med en-gangs-tisse-laken. Dette forenkler renholdet både for oss og moren betraktelig, samt at etterhvert som de nå skal begynne å få fast føde i tillegg til melken, vil ikke Shira plukke opp avføringen lengre.

Her er det fullt rundt Shiras ben idet hun entrer kassen!

*spise - sove - spise - sove- spise*

Fido var hjemmom ei natt, og fikk hilse på den nybakte moren. Gjensynsglede, men Shira var ikke videre interessert i å ha han hengende rundt baken..

24 dager gamle

Ny kloklipp er overstått! De er sterkere i kroppen enn noen gang, og protestene lar ikke vente på seg når klørne skal klippes! Shira er kjempeflink med de små, og lar oss ta en og en valp i fanget uten å synes at dette er noe ugreit. Valpene lager lyder, knurrer og roper nok litt på mor, men hun observerer på avstand og sjekker at alt er iorden når hun får dem  inntil seg igjen. Vi har hatt mange skuelystne på besøk, et par valpekjøpere og eller familie og venner. Valpemor viser de stolt frem :) Pia kom hjem fra 3ukers ferie nå i går, og hilste på valpene for første gang. Shira lot henne gjerne sitte oppe i valpekassen sammen med de!

Vi har nå gått over til en-gangs-tisse-laken i valpekassen, dette forenkler rengjøringen for oss og mesteparten av lukten forsvinner også. Det er ikke mange dagene til de nå vil få tillegsfòr, vi ser det litt an mtp melkeproduksjon og vektøkningen. Ny veiing også foretatt i dag, der minste tispa veier 1,1 kg og største hannen og tispa veier 1,6 kg. De har altså fra 3-4 doblet fødseøsvektene sin.

Valpene har fått utforsket noe av rommet også utenfor kassen i dag, de stabber avgårde på vaklende ben. Nysgjerrige er de, og beveger seg langt vekk fra mor og søsken på egenhånd. Leken de små imellom har også utviklet seg merkbart, de river i ører og hopper etter logrende haler. En herlig tid vi går i møte nå med flere og flere moment å observere hver dag!

Shira steller pent med de andre mens kloklipp pågår.

Kjappeste veg ut og vekk fra krakken var tydeligvis igjennom den minste åpningen. Magen er større en hodet, men bakbena spente godt ifra, og vips var Juli fri igjen ;-)

De er alle kliss like, uten markeringene vi har på de hadde vi aldri kunnet ha kontroll på hvem-er-hvem!

Hvordan er den store verden utenfor kassen tro?

Valpene er nå 4,5 uker gamle

Nok en gang kan vi fortelle om økt aktivitet og tempo i kassen! Mor ammer selvfølgelig ofte fremdeles, men de har nå også fått sine første måltider med fast fòr. Spente var vi på hvordan dette ble mottatt , men de hev seg over maten hver og en. Vi ser også at magene vokser i tritt med maten som forsvinner :)

Valpene var for første gang i går løse på gulvet, og utforsket dette med stor entusisasme. Det er bare å passe på løse eiendeler, samt at tærne er yndede mål for de skarpe voksende tennene. Vi har også dusjet de første valpene, noe avføring kan feste seg til pelsen og dette prøver vi å fjerne. De som allerede nå er badet tok dette med fatning, selv om det nok var litt skummelt også. Det lukter godt av nyvaskede valper!

Første ordentlige måltid! Stort sett var de mere oppe i skålen enn utafor, men læring gjør mester!

Judas var førstemann ut..

..og Jennifer fulgte tett etter!

Etter maten er det godt å hvile litt også :)

Valpene 5,5 uker gamle

Nå er valpene blitt så store og plasskrevende at de har fått flyttet ut i valpebingen! Vi har et stort flott annlegg med plass til flere hunder, hvor de voksne går ut og inn av isolerte rom som de selv ønsker. Valpene og Shira er nå på plass i bakerste seksjon, hvor vi har belagt gulvet av mykt og isolerende spon, samt at Shira da går ut og inn som hun selv ønsker og har behov for. De første av de små har også vært over "kanten" på valpebingen, og i løpet av få dager nå går de nok lufteluken sammen med mor, ut og inn, ut og inn, de også :)

Ny kloklipp i dag, samt Banminth ormekur. Dette smaker visst ikke så godt, men ned skal det og ned gikk det. Kloklipp må snart gjøres med assistanse. Med en i fanget, 2 klatrende oppover buksebena, en hengende i en tå og resten rundt og rundt stolen er det blitt litt av en jobb, hehe!

Vi begynner nå å ane mere og mere av enkeltindividenes forskjeller, og gleder oss med blandet spenning over resultatene av valpetesten. Vi har såvidt begynt å plukke ut hvem av valpene som skal til hvilken familie, men resultatet forblir hemmelig inntil 7-ukers testen! :)

Ellers en meget trist dag for oss på Weilerotts i dag, da nye røntgenbilder av Ingar fra I-kullet viste seg å være som tidligere. Bruddet i venstre albue gror ikke, og fremtiden ble spådd smertefull. Enn så profesjonell man prøver å være, er ikke valg om avlivning noe enkelt. Likevel ønsker vi ikke at hundene våre skal lide, og vi tok valget om å la Ingar få slippe nå, før dette fikk utvikle seg og bli verre enn det det var. Ingar, R.I.P.

Om matmor sitter, ligger står eller er på vei ut henger de små som sugekopper på puppene. Melken er sikkert fantastisk god!

Ingen leke er for stor!

Noen gang sett en apporterende hund som også prøver seg på klatring?

Aaaaaw, er vi ikke skjønne?
-Søte smådjevler som de kaller oss! :)

Valpene 6,5 uker gamle

Weilerotts Juli

Weilerotts Jennifer

Weilerotts Judas

Weilerotts Josef

Weilerotts Jarle jr.

Weilerotts Jenny

Weilerotts Jostein

Weilerotts Janne

De har nå mange ganger større plass å boltre seg på!

Ja, nå har vi altså åpnet opp over i "binge 2", og de går katteluken sammen med mor. Vi trener litt på dette hver dag, det er ikke så lett å skjønne alt dette nye. Nye lyder, lukter og mange påvirkniger vil fortsette å prege de. De vil se de andre voksne hundene på utsiden av gjerdet, som kikker nysgjerrig inn på de små. Fulgene som kvitrer og flyr over, og ikke minst alle fluene og humlene som det kan jaktes på :) De er aktive som alltid, men under fotoseansen nå var det flere som heller ville sove etter en lang dag med nye inntrykk. Vi burde også skaffet oss et nytt kamera med speilrefleks, valpene kommer ikke til sin rett slik som kameraet vårt er nå, desverre. Men, alle vet da at valper er nydeligst i virkeligheten! Ikke er det enkelt å få av de all sagmaen som de oppholder seg i heller! Legger ut bil de av hver enkelt valp i dag, samt noen bilder fra det nye oppholdsrommet.

Endelig kom matmor igjen! Shira har fått laaange hengepupper, og jeg undres voldsomt på hvordan dette skal gå på årets hovedkurs Ruin om en måneds tid. De trekker seg da fort inn igjen etter påbegynt trening, men å klatre i steinrøys er kanskje ikke godt riktig enda. Spørs om vi må sy "kondomdress" til henne :)

Her gjelder det å trå varsomt!

<3 Sweet dreams <3

Valpene 7 uker gamle - valpetest

valpene er blitt akkurat syv uker, og altså på den 49.dagen utfører vi i Weilerotts en valpetest av hver enkelt valp. Dette er et ledd i å hjelpe oss å plukke ut de riktige valpene til de riktige familiene, etter ønske og grad av ønske til brukshund. Selvfølgelig vil dette kun være en pekepinn, men viser seg å stemme i de aller fleste tilfeller, da vi sjekker mot, nysgjerrighet, jakt, avreagering osv. En valpetest blir utført på følgende måte. 

1. Valpene fraktes i bil til en av kommunens garasjeannlegg, hvor alt er helt nytt for dem.
2. En og en valp taes inn i det store rommet, hvor gulvet er belagt av kald betong og det står lagret både kjettingtaljer, kanner, div. kommunale verktøy osv. langs veggene. 
3. Valpen settes på gulvet, og uten påvirkning sjekker vi valpens nysgjerrighet og selvstendigheten i å ta seg frem i rommet uten støtte fra oss.
4. Det trilles en tennisball vekk fra valpen. Vi sjekker jakt og interesse til lek, samt byttegripende. Også litt av samarbeidsvilligheten, om da valpen kommer tilbake til oss med ballen.
5. Et kraftig nøkkelknippe slippes ned på gulvet rett i nærheten av valpen. Vi sjekker reaksjon, og avreagering. 
6. En dør settes på gløtt inn til et mørkt rom. Rommet er fullt av lukter, malingsutstyr ovs. Figurant gjemmes innerst i hjørnet, og sitter helt stille med godbiter i hånden. Valpen settes ved dørterskel, og vi får sjekket motet, tør valpen gå selvstendig inn uten påvirkning av figurant ved lyd/lokking osv.?

Jevnt over gjorde dette kullet gode resultater! De er MEGET sosiale og glad i kos, og har godt med mot. Vi ønsker trygge, sosiale hunder, som heller er tøffere enn feige, så med disse resultatene må vi få gratulere oss selv med en nytt og bra Weilerotts kull! Det blir spennende å følge opp de ulike valpene, og om et år se tilbake på resultatene og hvor mye av de som stemmer. En FA test ved 2års alder sammenliknes også med resultatene, og på denne måten får vi ytterligere lærdom i å lese valpene fra de er bittesmå. Nye videosnutter er lagt ut i dag, samt bildene som følger. Det er vanskelig å få tatt bilder akkurat under testen da valpen skal påvirkes minst mulig av oss "kjente", men her kommer bilder før og etter! Ellers er det nå mange mailer i innboksen som viser tydelig spente og glade valpekjøpere, som både teller dager og timer til de kan få ta med de søte små hjem! Vi har en hannhund og ei tispe igjen, og gleder oss over at ikke alle reiser på samme tid! -det ville blitt trist det!
I morgen er det full sjekk hos veterinæren samt vaksine, så håper vi at alle guttene har manndommen i behold og at alle tenner sitter som de skal!


Ut av bingen, ut av hagen..

..og ut i den store verden!

Alle er nå solgt - vemodig

Det er nesten vemodig, å tenke på at nå er alle valpene solgt, og nær som ei tispe har reist til sine nye familier. Heldigvis strømmer det inn med meldinger og mail`s om at alle har det bra, og familiene storkoser seg med de små pøblene! :) Juli skal være igjen hos oss frem til den 12 sept., og vi gleder oss over å ikke ha mistet alle på en gang! Juli vil nå få være med på mye sosialtrening etterhvert, slik som vi også håper de andre søskene gjør. Under følger noen av de siste bildene tatt av valpene før levering - under levering - og Juli`s dager her hos oss!

Med dette ønsker vi å sende en masse lykkeønskninger til de nye hundeeierne, og oppfordrer til å ta kontakt både for en liten hundeprat og evt. problemløsninger som kan dukke opp undervegs! -Dette greier dere! :)

Hvor ble det av de andre valpene??

Helsesjekk og vaksine

Er bittet korrekt tro? Samtlige valper logret oppe på bordet under vaksineringen, dette har vi ikke opplevd før! En glad og sosial gjeng :)

De nye eierne

Weilerotts Josef har flytta til Frei! Han skal hete Kurt i det daglige, og oppdretter Kurt selv er meget fornøyd med å få denne tassen oppkalt med samme navn!

Weilerotts Jarle jr. har flyttet til Hamar! Kanskje den eneste hunden som kan ha sjans på å bli to-språkelig? Vi er sikre på at hunder også kan oppdraes på Chilensk :)

Weilerotts Jennifer skal også vokse opp på Frei! Hun skal jage rådyr fra gården og passe på alle jordbærplukkerne! Hun skal hete Cora i det daglige, og er oppkalt etter en av familiens tidligere Rottweilere.

Weilerotts Janne har blitt Oslo-babe! Hun skal hete Sara i det daglige, og vokser opp i en flott familie sammen med 2 barn.

Weilerotts Jostein er blitt trønder! Han lyder forhåpentligvis etterhvert navnet Cash!

Weilerotts Jenny er blitt Rindaling/trønder hun også. Hun blir nok å treffe på Weilerotts Iren (Zulu) både titt og ofte.

Weilerotts Judas, som også skal få beholde navnet sitt! :) Han er blitt Averøying, og har allerede vært på sin første trening med hundeklubben der ute. Onkel "Viggo" er klar for selskap og stiller sikkert gjerne opp som godt forbilde der ute!

Juli på valpebesøk

Kennel Fansome fikk sitt første valpekull ca 1,5 uke etter Juli & co kom til verden, og nå var det på tide å ta en tur på besøk litt lengre borte i gata her. En noe trøtt Springer Spaniel gjeng tok hjertelig imot Juli, og behandlet henne mere eller mindre som sine egne. De sloss litt om lekene, knurret og lekte seg sammen, og tok henne gjerne med inn i buret sitt på en snarvisitt. Oppdretter Heidi har gjort en kjempefin jobb med sitt første kull, selv om også hun er lei av å vaske gulvene inne 4ganger pr. dag! www.kennelfansome.com, for den som er interessert :) Det er gøy for oss oppdrettere å møtes slik også, for en kennel med Rottweilere drives helt annerledes enn enn kennel med Engelsk Springer Spaniel`ere!

Juli ytret noe om at de var hakket roligere enn sine egne søsken, og konkluderte da med at "men som hodepute fungerer de bra" ;-)

Juli på trening med NRH

Onsdagstrening med NRH på Oppdal! Juli får lært seg at å kjøre bil ikke er skummelt, og vi trener på ulike momenter som lyd, bevegelige underlag og sosialisering med både andre hunder og mennesker. Her er Juli på jakt etter en tennisball, på et bevegelig underlag av skrikende metall. Hun logrer, logrer, og gikk gjerne oppå igjen uten søk etter ball også!

Det dukkert også opp en 9uker gammel Shæfer-tispe på treningen, og dette var spennende!!!

Juli har flyttet

Nå er det en stund siden oppdateringene her hos oss, men lille Juli flyttet også til sin familie for et par uker siden. Mailene og smsène vi får fra valpekjøperne tilsier at valpene har funnet seg godt til rette i de nye familiene sine! De fleste ble husrene ganske kjapt, mens andre jobber fremdeles noe med saken :)

Valper er som valper flest, biter litt, klorer litt og klør i tenner og hode! Det er viktig å fortsette med korrigering av uøsnker atferd, og belønne det som er positivt. Fysisk aktivitet må til og ikke minst mental og psykisk trening likeså!

Lykke til videre alle sammen, vi gleder oss til å følge de små videre!

Juli i trygge hender :)