Mor: Weilerotts Gina

 

Kelly like før termin!

Far: Oscarbergs Yassir

Tjenestehund i forsvaret

Valpene ventes rundt 2.mai!

Nå er Weilerotts Gina (Kelly) kommet hjem til oss, og vi venter i spening på de første signalene om at fødselen er nært forestående. Vi lager nå til valpekassen og det som hører til på en fødestue, og de skal få hele "litjstua" for seg selv denne gang. Der er det lyst og fint, god plass hvor mor også kan få avlastning utenfor kassen når det trengs. Her er det terrassedør, og glimrende forhold til bare å slippe de rett ut på veranda og hage etterhvert som de vokser til. Kun en glassdør skiller valpene og oss andre på stua, så her ligger det til rette for full oversikt til en hver tid.

Vi har pr.dags dato 4stk reserverte valper, 3 tisper og 1 hannhund. Vi venter også på et par stk til interesserte som kommer på besøk i nærmeste fremtid. :)

29. April og FØDSEL

Morgenkvisten startet stort sett som normalt, men Kelly var litt mere stresset og skalv litt i bakbena. Det ante oss at noe var i gjære, selv 2-3 dager før forventet nedkomst. Og joda, like etter en luftetur under observasjon, skrapet hun på døren inn til stuen og pressingen var igang! Det gikk ikke mange minuttene før førstemann var ute,  også kom resten som perler på en snor. Noen av de kom faktisk baklengs, så en "jordmors" hjelpende hånd var god å ha, men alle var friske og sterke fra første stund!
4 hanner, og 3 tisper! Om de kan kalles nydelige like etter fødsel kan diskuteres, men nå har de fått 3 dager på seg og har allerede økt vekten betydelig og ligner mere og mere på de skjønne sjarmtrollene vi kjenner valper som flest :)

Vi er i gang med navnesetting, og vektskjema vil komme så fort vi har navngitt de! Mange forslag er innkommet, vi kan bare velge og vrake. Navnene vi gir dem blir Weilerotts K......, som de skal opereres med i offentlige settinger, da vi kan spore de tilbake til hvilket kull de tihører osv. Mange valpekjøpere pleier å beholde stamtavlenavnene og det synes vi er kjempestas!

Valpene vokser i år opp i vinterhagen vår, hvor vi har både glassdør og vindu ut til de fra stuen for full oversikt. Her hører vi lett om "uvante" lyder skulle komme, og tispen får være helt i fred selv om hun er så nære oss hele tiden at hun gir beskjed når det er noe hun trenger. Matlysten er tilbake for fullt, og nå forer vi godt slik at hun har melk i massevis og energi nok til å ta seg av de 7 små!

Valp ca. 5min gammel

Valpene på plass ved melken allerede før de er tørre!

Valpene 3 dager gamle

En av hannene

En av tispene

Foreløpig god plass til sultne småkrek. Med tungen ut og kraftige fraspark får de i seg masser av morsmelk!

Valpene 9 dager gamle

Nå er valpene passert en uke gammel, og det begynner å bli mere og mere liv i de. Farten frem til mammas jur øker betraktelig, og det ligger mere og mere krefter bak det å komme seg først frem! Første kloklipp har vi nå tatt, med meget forskjellige måter å takle dette på. Flesteparten protesterer som en valp vanligvis gjør når den blir holdt fast, flere ville heller inn under skjorta for å finne varm hud å sutte på, mens den ene tispa fortsatte bare å sove under hele seansen. Sikkert god og mett :) Vekten øker som den skal, og alle legger jevnt og godt på seg. Tross tidligere undersøkelser under og like etter fødsel, fant vi i går en valp som har ulveklør, men dette fjerner vi hos veterinæren når vi skal på den første kontrollen. Ulveklør er noe enkelte valper kan bli født med, og de vokser frem oppover "leggen" på bakbena. Ulveklør fjernes enkelt med lokalbedøvelse, og vil ikke vises på hunden i fremtiden når de fjernes i tidlig alder. Grunnen til fjerning er at hundene overhodet ikke har behov for disse, og de kan heller være i veien og lett rives av ved uhell i voksen alder.

Valpene har nå fått stamtavlenavnene sine, og her følger en oversikt, notert opp etter rekkefølgen de ble født i:

Weilerotts KALLE født 18:30
Weilerotts KENT født 19:00
Weilerotts KÅRE JONNY født 19:12
Weilerotts KELLY født 19:25
Weilerotts KNUT født 19:40
Weilerotts KARI-KARI født 20:07
Weilerotts KRISTINA født 20:46

Navnene valpene har fått er humoristiske og mottatte forslag både fra barn og voksne. Flere av de er også oppkalt etter våre egne nære familiemedlemmer.
Vi ønsker å ha spesielle navn på stamtavlene til valpene våre, rett og slett fordi at de da er enkle å spore både tilbake til vårt oppdrett, samt at vi har full oversikt over fra hvilket kull de tilhører. Forhåpentligvis er det noen av valpene som også vil hete det vi har kalt de mens de vokser opp :) Etter ønske fra de som eier Gina, (Kelly) til daglig, har vi også kalt opp den ene tispa etter mamma`n sin!

En liten oversikt over vektøkningen også, fødselsvekt-dagens vekt:

Kalle:             425g - 905g
Kent:             437g - 964g
Kåre Jonny:    444g - 775g
Kelly:             465g - 998g
Knut:             443g - 860g
Kari-Kari:        428g - 893g
Kristina:         426g - 965g

Som dere ser er de rimelig jevne av størrelse, så vi venter spent på om dette vil holde seg hele valpetiden her hos oss.


Her er det kroppskontakt å finne, og da er det jammen ikke enkelt å holde seg i ro for matmors ønske om kloklipp!

De fletter seg inn i hverandre når de ikke ligger og dier. Kroppskontakt og kroppsvarme er viktig å dele.

Valpene 21 dager gamle

Ja, da var det på tide med en ny oppdatering igjen! Vi har mange nysgjerrige treff på sidene våre nå om dagen, dette liker vi! Gøy å få kjekke tilbakemeldinger også både på valpene og oppdrettet vårt generelt. :)
Solen har tittet over fjellet her, og sommeren er i anmars. Med varmen som stiger vokser også valpene, og fra dag til dag forandrer det seg i kassen. Noen har nå begynt med knurring, riving i ører etter beste evne, og det kommer et og annet lite "boff", om man kan kalle dèt det. De stabler seg på beina, og farten forover er økt betraktelig. Likevel er de ikke akkurat stødige enda, og det ender ofte med et skikkelig tryn, evt. en hel rulleomgang, gjerne over sine søsken. Vi observerer nå de første tegnene på lek, sjefing, utholdenhet osv, og noterer flittig på hver av valpenes valpeskjema. Ørene er nå så godt som åpne, ialleafall snur de seg både etter oss og moren når vi nærmer oss, samt at de våkner fra dyp søvn når vi snakker til de. Kloklipp nr.2 er overstått, denen gangen gikk det faktisk veldig greit med alle sammen. Men kjære valpekjøpere, få ingen forhåpninger, kloklipp er ofte en oppgave de misliker, helt til de skjønner at det rett og slett ikke nytter å kjempe imot lengre. Derfor holder vi de godt nå også, slik at de skjønner at her er det vi som bestemmer. Mamma Kelly har såvidt begynt å oppdra de litt, hun frempeovoserer adferd og korrigerer de på det. De førsta valpene har kommet seg ut av kassen på egenhånd, og da fikk de kraftig beskjed fra mor om å komme seg opp igjen. Noe de selvfølgelig trengte hjelp til! :) Nå har vi da satt opp veggene rundt kassen, med luke som Kelly kan gå ut og inn av. Kally har også vært uheldig og fått en aldri så liten jurbetennelse i det ene bakerste juret, men dette er behandlet allerede og på god vei tilbake. Hun fikk også dette ved forrige kull, men verken mor eller valper tar skade av dette så lenge det oppdages og behandles. Ellers står det bare bra til med mor og barn!

Ellers her i huset fikk vi en skikkelig trist dag på tirsdag, da Storepus så brått ble revet vekk fra oss. Ungene på skolen her oppe hadde funnet henne, så vaktmesteren ringte heldigvis slik at vi fikk henne hjem. Et hjem uten både hunder og katter føles for oss tomt, og allerede i dag hentet vi to stk nye pusekatter! De er hentet fra Kattens Vern i Molde, så fikk vi da også gjort en god gjerning! :)

Sweet dreams!

Kassen er igjen rengjort, og med masse nye aviser i bunn samt et tisselaken, er det bare et par timer til neste gang igjen! Puh..

Sammen er de trygge og varme

Tilslutt et lite bilde av valpenes fremtidige lekekompiser og sosialiseringsobjekter!

Valpene 26 dager gamle

Hva kan man si, annet enn å gjenta seg selv om at det bare blir mere og mere liv i kassen. Nå ligger det mere tyngde bak både lek og "slossing", og både tenner og knurring brukes flittig. Har klipt klør igjen i dag, så valpene har allerede fått gjort detet 3 ganger nå. Vekten har økt jevnt og trutt, største er nå passert 2kg, mens de andre ligger fra 1800g og oppver.
Hver dag er første dagen for alt, og i dag begynte de morgenkvisten med å prøve seg p åmors drikkeskål full av vann. En ny opplevlse, som førte til både bading av føtter, hode og en delvis hele kroppen. :) Nysing og ristig ble det også masser av, da de ikke har noen som helst kontroll over kroppene sine enda. Siden det nå er rimelig fullt rundt mors jur og kampen om maten stadih blir større, har vi også i dag begynt med tillegsfòr. Kanskje glemmer man litt fra kull til kull, men i løpet av 10min hadde alle valpene forsynt seg grovt av skålen, og det forsvant hele 700g av Norwegian Polar! Vi kan ikke huske at noen før de har vært så glupske, ellers traff vi nok bare akkurat riktig tidspunkt til nødvendingheten av mere fòr. Nå vil de vokse mere fremover, og det blir betydelig mere jobb på oss med å rengjøre valpekassen. Mor ordner ikke opp etter de mere nå som avføringen inneholder annet enn melk.
Sosialiseringan med kattene går over all forventning, og kattene leker med valpene. Selvfølgelig på deres premisser, kommer en valp løpende for kjapt, skvetter de helst unna. De er nok ikke helt sikre på hva alle disse dyra er for noe.. Og ja, valpene løper nå bortover gulvet, prøver seg på hopp og balanserer i leke"kamp" med sine søsken! Noen av valpene utmerker seg nå, dvs. at det er gjengangere som oftest lager de høye lydene og gjerne starter en kamp. Noen av de apporterer også allerede gjenstander, og en katteleke gjorde virkelig susen! Kattene kom også til, og ville gjerne være med på leken! Tennene har perforert tannkjøttet, og de føles skarpere og skarpere for hver dag som går.
Vi følger spent med på utviklingen!

Valpekjøperne strømmer nå også til på besøk, og vi har bare en hanne igjen for salg. Kjempekoslig å treffe så mange nye og hyggelige mennesker! Det er iallefall helt sant når det sies at det å ha hund, det er sosialt! :)

Gaupa og en hannvalp leker faktisk med katteleken!

Kaldt og vått, men fy så godt!

Utenfor kassen er det mere plass, og Kelly får lettere lagt seg ned for amming.

Valpenes første måltid! Her mangler vi en ser jeg, men han var vel ute på tur på egenhånd akkurat da bildet ble tatt.

Kellymor følger god med på utsiden av døren mens rengjøring og stell av valpene foregår. På bildet kommer det også godt frem hvordan alle husets glassdører vi bli seendes ut med våte snuter i hus!

Nå er det bare KariKari igjen

Ja, nå har alle valpene flyttet til sine nye hjem.
Alle så nær som KariKari, men hun vurderes sterkt til å bli vårt nye familiemedlem, da hun innehar alle de egenskapene vi anser som viktig for en brukshund. Kanskje er det hun som skal ut i skog og mark og søke etter forsvunnede personer om noen år? :)

ALt i alt er vi meget fornøyde med alle valpekjøperne vi har, og tilbakemeldingene renner fortløpende inn også med gode tilbakemeldinger. En hund er allerede innmeldt i NRH og har begynt treningen der, mens en av de andre valpene også skal trene mere der etterhvert. Eier er i ferd med å lpanlegge grunnkurs osv, og dette gleder oss som oppdrettere stort!

Lykke til for alle sammen der ute, vi følger nok med dere på veien videre :)

KariKari og Knerten leker sammen ved Polarsirkelen i Nord!