Mor: Oscarberg`s Amber

Oscarberg`s Amber født 28.03.2008 Regnr: 23844/08

Amber er datter av vår Weilerotts Gulliver, sønn av Weilerotts Carita, datter av Weilerotts Anny som igjen var datter av grunnleggeren for vårt oppdrett, Alita Handsome Lady. (se stamtavle)

Amber under ringtrening! Hun går også blodspor så det suser etter!

Far: Dynnastuen`s Aces High

Dynnastuen`s Aces High født 06.09.2007 Regnr: 23312/07

Balder som han til daglig kalles kommer løpende med apport!

Balder trener med NBF, Norsk Brukshund Forening

Parringer helgen 27-28 August 2010

Amber & Balder fikk to vellykkede parringer i løpet av helgen. Begge gangene hang de sammen i overkant av 15 minutter, og dette tydet allerede da på en vellykket parring. ultralyden ca. 30 dager bekreftet drektighet, og veterinæren kunne med sikkerhet se mindt 4 valper inne i magen. Erfaringsmessig kan man stort sett gange opp dette med 2, så nå går vi spennende tider i møte og ønsker om en problemfri kommende fødsel.

Tispene går i snitt drektig i 63 dager, men også dette kan variere litt fra kull til kull, og ikke minst pga. antallet de bærer på.
Vi forventer fødsel nå i uke 43. Dvs. at valpene vil være leveringsklare siste uken før jul!

....all i want for christmas is a... puppy?

Søndag 25.oktober

Nå er Amber kommet i hus, etter en lang tur t/r Trondheim for oss på søndags-kveld. Klokken er i skrivende stund nå 03:18 natt til mandag, og vi forbereder oss på fødsel. Vekten er på plass, papirene vi fyller ut for hver av valpene og selvsagt neglelakken i blå og rosa vi bruker for å markere de. Grei måte å holde styr på hvem av de som er hvem. Tispen er i fin form, men stor, så hun bærer selvsagt preg av at det begynner å bli tungt. Det blir nok godt å få de ut!
Vi går spennende timer i møte, og har nå redd opp på sofaen ute i "vinterhagen", hvor valpene skal fødes og vokse opp de første ukene her hos oss.

Tør vi tippe på hvor mange som kommer denne gangen? 8-10...? *spennende*

26.oktober, valpene er kommet! :)

*Gjeeesp*, ja dette har vært en lang natt, og vi er nok enda ikke ferdige.
Amber begynte å pase litt på kveldinga i går, og rundt midnatt begynte hun å grave og skrape litt i kassen. Hun skjønte nok at det var dit hun skulle gå for å føde, for tidligere har hun valgt å bare ligge på gulvet ved siden av.

Nå er altså 5 friske og sterke valper født foreløpig, men vi er nok ikke ferdig enda.. Magen har fremdeles godt med volum, så det er bare å smøre seg med tålmodighet en stund til!
Vi har 3 hanner, og 2 tisper akkurat nå.

Fortsettelse følger... :) (nå er klokken 08:00)

4 av de første valpene.. Har ikke heeelt oversikt på hvem av de som er hvem her!

27.oktober 2010

Da kan vi med stolthet og glede fortelle om et nytt friskt og flott kull fra Weilerotts! Valpene kom som perler på en snor, og mamma Amber har tatt det hele med fatning. Hun presset litt før hver og en av de, og stort sett løp det tilsynelatende smertefritt for seg. Første valpen kom til 04:55 natt til tirsdag, mens siste friske valp kom til 10:10 på morraskvisten. Vi hadde på følelsen av at alle ikke var kommet, men Amber roet seg kraftig og vi lot henne være litt i fred med de nyankomne. Desverre, var det en valp igjen i magen, men denne kom ikke til verden før 18:10, og var da så svak at den ikke overlevde. Ferden gjennom fødselskanalen ble nok for tøff og lang alene som sistemann, slik er den brutale virkeligheten i dyreverden.

Men, her kommer det: VI HAR 8 FLOTTE OG FRISKE VALPER I KASSEN; 3 TISPER OG 5 HANNHUNDER! :) En kan ikke annet enn å være godt fornøyd med dette resultatet, og gi tispa en klapp på skuldra for foreløpig vel gjennomført jobb :)

Det har seg også slik at alle tispene nå er vekkreserverte, samt en hannhund. Dvs. at pr. dags dato har vi igjen 4 hannhunder for salg.

En stolt mor passer på barna sine!

Her er Amber halvveis i fødselen av de små, ser ikke særlig sliten ut akkurat!

Oversikt over valpene, vekten og stamtavlenavnene

Vi har mange ganger fått spørsmål om de originale navnene vi gir våre valper. Forklaringen er enkel, og er fordi vi synes det er litt morsomt. Dessuten er de veldig lett å spore tilbake til oss og vårt oppdrett, både med L i alle fornavn, (kull nr. 12 hvis man går alfabetisk til verks), samt de noe originale navnene. Kommer det en hund med navn Laura på utstilling, vet alle at Ja, den kommer sikkert fra Kurt og Hilde på Sunndalsøra :)

Noen av hundene er faktisk oppkalt etter slekt og familie også, samt noen bygdeoriginaler. Andre kan ha fått navnet sitt grunnet ting som oppstår rett ved fødsel, eller ting de rett og slett minner oss om. Forklaring på de ulike navnene kan dere få etterhvert om dere lurer på det :)

Valpene i rekkefølge fra når de ble født:

Weilerotts Lilia                     04:55, 422g
Weilerotts Laura                  05:32, 490g
Weilerotts Leif Per               05:35, 393g
Weilerotts Lucifer                06:45, 488g
Weilerotts Loke                   07:30, 418g
Weilerotts Lucky Luke          09:20, 463g
Weilerotts Lille Luring           09:23, 400g
Weilerotts Lara                    10:10, 463g

En uke er allerede gått!

I dag, 2.11.2010, er valpene allerede rukket å bli en uke gamle. Jammen flyr tiden, og ikke minst timene. En kan sitte og se på både mor og valper i timesvis, høre på de søte lykkelige klynkene eller den intense "jakten på mat" lyden :) De sutter og suger så man også kan høre de smatte igjennom døra inn til stuen her hvor vi sitter. Valpene vokser også denne gang opp i vinterhagen vi har, vegg i vegg med stuen og med vindu og glassdør imellom oss slik at vi har full oversikt til en hver tid :)

Likevel kan uhell i en valpekasse skje. Natt til i går, hadde nok mamma Amber vært uforsiktig når hun har flyttet på seg i valpekassen, og en valp har havnet under henne. Denne valpen (en hanne) overlevde ikke natten. Første uken er bestandig meget spennende, slikt kan nemlig skje. Det går ikke an for oss heller, å våke over de 24/7, noen timer søvn behøver også vi. Selvfølgelig trist er det jo, men slik er livet som oppdretter. Kassen er utstyrt med lekter på innsiden slik at valpene skal unngå å komme i klem mellom vegg og mor, men om en valp havner under tispen greir den verken å gi beskjed selv eller flytte på mamman sin, og utfallet er et faktum. Den ene tispen er også født med en liten ekstra bøy ytterst på haletuppen. Veterinæren vil se på dette når vi tar de med for en valpesjekk. Vi kan med sikkerhet si at det har ingenting å si i forhold til funksjonen på halen, men en liten kosmetisk mangel kan bli visende i voksen alder slik som nå. Mest sannsynlig et det 2 virvler som er grodd litt sammen i mors liv, og vi kommer tilbake med om det er noe å gjøre eller ikke :)

Vi har nå i kveld veid valpene igjen, og de legger jevnt og trutt på seg. Nå har de lagt på seg mellom 40g og 110g, en helt normal vekstkurve. Vi følger de tett, og passer på at alle får i seg nok av morsmelken om vi skulle se at vekten varierer mye. Amber har hatt en antydning til begynnende jurbetennelse, men vi fikk gitt henne antibiotika på et tidlig stadium, og "hevelsen" er allerede så godt som vekke. Hun vil likevel måtte gå kuren helt ut, og vi vil da samtidig sikre oss at dette ikke kommer tilbake. :)

Ellers er alt bra med mor og barn, og mor Amber er nå kommet dit at hun har tid til kos også. Første dagene forlater hun omtrent ikke kassen, verken for å spise eller ut å gå på do. I dag ville hun inn til oss på stua, fikk en masse kos og et griseøre å tygge på. Etterhvert blir det viktig at hun får slike avbrekk fra valpene, samtidig som hun skal opholde seg mest mulig sammen med de. Valpene er fremdeles små, og har behov for hverandres og morens varme og lukter. Det skal være trygt og godt å være i "mammas fang" :)

En liten søskenkos!

Her er det Weilerotts Lara som virkelig har tatt natta!

Valpene 2 uker gamle!

Smått om senn kommer det oppdatreinger her! Vi driver med oppussing av hus, kjøp og salg av bil etc. etc. Ting tar tid, men det skjer da fremskritt!

I valpekassen er det også fremskritt, virkelig store faktisk!
Valpene er nå blitt 2 uker gamle, og vi kan ikke huske sist de var så aktive allerede på det tidspunktet. Det er nå flere dager siden vi observerte første tispen som gikk avgårde på 4 foter, og nå beveger de seg alle fremover på samme måten. Selvfølgelig er det masser av knall og fall enda, men aktivitetsnivået bare siste dagene har økt betraktelig. De legger jevnt på seg, og flesteparten har passert kroppsvekt på 1kg nå. Lodne små bylter som de er, men likevel dobbel størrelse av hva de var ved fødsel! Vi har nå begynt å ta de litt opp av kassen en etter en, og de andre hundene her hjemme har fått lukte litt på de. Med stor iver og nysgjerrighet på hva er nå dette for noe? Shira er veldig opptatt av luktene vi har på oss når vi kommer fra valpebingen, er det morsinstinktet som slår inn tro?
Valpene har fått sin første kloklipp, og vi oppfordrer alle valpekjøpere til å fortsette med dette ukentlig også etter levering. For det første greier man da å holde de korte slik at man unngår skader, samt at hundene blir vant til håndtering og sjekk av kroppens deler. En hund som aldri har blitt klipt klør på, kan være meget vanskelig å få til å ligge rolig etterhvert som de vokser til. Da er det et sant mareritt å få det gjort, og man ender med å måtte få beroligende og gjøre det hos veterinæren. Dyrt, og unødvendig.
Foreløpig har vi ikke flere reserveringer av valp, men nå og da kommer det forespørsler fra kommende valpekjøpere på kommende kull, til neste år og fem i tid. Flere av de har fulgt hjemmesiden vår opptil flere år, og valget faller nå etterhvert på oss som oppdrettere. Dette synes vi er hyggelig, og vi ser at det da lønner seg alt arbeidet vi legger ned i hundene våre og oppdrettet. :)

Ellers ikke mye nytt fra kassen annet enn at mor og barn har det bra! Mor Amber velger nå å gå ut av kassen når det ikke er tid for amming, det kan sikkert bli litt masete på henne også innimellom.

Jeg (Hilde) sitter her forøvrig med et sugemerke på haka, da jeg lot den ene valpen suge seg fast litt for lenge. De søker varme og kroppskontakt, og haka mi kunne sikkert forveksles med en pupp?? Kan ikke annet enn å le :)

Mmmmm, trøtt!!

Her kan man såvidt se at øynene er litt åpne :)

Snart 3 uker gamle!

3 uker er snart gått, som tiden flyr! I kassen er det stadig mere bevegelse, og de er nå alle opppe og går på 4 ben. Øynene er vidåpne, og de snur seg delvis både etter bevegelser og lyder. Hørselen er nok ikke kommet helt på plass enda, men for hver dag som går nå kommer alle sansene til sin rett. 6 av 7 valper har også nå i kveld fått tenner i overkjeven, skarpe som syler. Stakkars Amber som skal amme de alle, når de nå begynner å sloss om plassene. Ellers har Amber godt med melk, og de legger på seg helt som forventet. Et par av de er skikkelige plugger, mens 2-3 av de er noe mindre. Dette trenger ikke være vedvarende, men rett og slett et resultat av f.eks. siste matrunde :)

Valpene er ivrige i logringen sin, og tendenser til litt "søskenkjærlighet" har begynt å vise seg. De første har også prøvd seg på litt springing, men de må nok bare innse sin begrensning til vaklende gange enn så lenge. Laura var førstemann ut av valpekassen på egenhånd, og nnå i kveld var også Loke over kanten helt av seg selv. Dette betyr at vi allerede i kveld setter på større vegger, slik at de ikke greier dette. Mamma Amber blir da tvunget til å være mere sammen med de, da også hun må ha hjelp ut og inn av kassen for mating/lufting etc.

Vi åpner nå dørene for besøk av venner og valpekjøpere, nå begynner sosialiseringen for fullt. De hilser på katten allerede nå, mens vi venter litt med de store hundene foreløpig.
Legger ut nye bilder tatt nå i kveld!

Tispe og hannhund *trøtte*

Loke med flekk på hodet steller bena sine

Vi trener ikke "sitt" med de riktig enda, men denne damen kan det visst allerede, så da er det bare for dere å generalisere dette etterhvert :)

Valpene 4 uker

Her er det liv!!
Man kan iallefall ikke si annet. Siste uken er de merkbart stødigere på bena, og synet og hørselen er fullstendig på plass. De våkner nå fra dyp søvn bare vi såvidt tar i døren, og mor får ikke lagt seg ned i kassen for amming før de henger i pattene. Flere ganger har vi sett Amber stående med to ben oppi kassen og to utafor, mens valpene dier det de er gode for :)

I dag var også dagen da fikk sitt første tilleggsfòr. Vi gir dem vom slik som de voksne, men selvfølgelig i mindre mengder og oppbløtt og "moset". Det lukter leverpostei, og ser ut som havregrynsgrøt. Igjen har vi glemt hvordan det var å studere de ved matfatet for første gang, for det er ikke annet å gjøre enn å le. Lilia var oppi skålen med alle 4 fotene i dag før de andre rakk å reagere p åat noe var i gjære, men så fort Lilia kom seg ut av skålen og i nærheten av sine søsken ble hun så godt som overfalt. Hun låg til slutt på rygg uten mulighet for verken å snu seg eller komme unna, mens resten av gribbene rundsleiket og spiste av føttene hennes. Det er virkelig morro å se på!
Etterhvert som de fikk smaken på maten og oppdaget at det var plass til alle rundt matfatet, sto de nesten som i transe og spiste alle sammen. Kroppene skalv av ekstase, og halen rett ut for å holde på balansen under trengselen som oppsto. De fortærte ved første måltid i dag 1/2 kilo totalt, og rensket skplen som om den skulle vært nyvasket. Andre måltid begrenset vi litt mere, det er viktig at de fremdeles er sultne på morsmelken også. I dag har de altså fått fast føde 2 ganger, og vi fortsetter slik noen dager nå. Fordelen med slik tilleggsfor er at de går kjapt i dyp søvn, og at det ikke er like mye mas på Amber, men ulempen er også at nå vil ikke mammaen vaske opp etter de lengre. Masser av ekstraarbeid på oss, nå regner jeg med at det blir utskifting av avispapir opptil 10 ganger i døgnet! :) De kommer også nå til å ule høylytt når det er på tide med mere mat, hehe. Vi passer på at de får i seg nok, vekstkurven vil nå skyte til værs, men samtidig må en passe på at de ikke blir "tykke". Godt hold er et vidt begrep, men de skal ikke være større enn at bena bærer de :)

Gaupe, pusekatten vår var meget delaktig under matingen i dag, det var mang en hale som svaiet å leke seg med! Hun går også oppi kassen til de så lenge de står med ryggen til, men plutselig snur de seg flere og vil oppsøke pels, da bykser det avgårde til trygg grunn :)
Dyr er fantastiske skapninger å studere, vi blir aldri lei!!

Snakker vi trengsel?

Mmmm, grøtmunn :)

Gaupe leker med logrende haler

Tenkte jeg skulle kunne navngi dem her, men desverre.. Bedre lykke neste gang! <3

Valpene 6 uker gamle!

Endelig, en oppdatering for dere som venter i spenning! :) Vi holder stort på med oppussing og tilbygg på hus også i skrivende stund, håper å få til en ny "inngang" til dere når levering står for tur. Slik det er nå, er det nesten småskummelt å begeve seg utendørs her. Etter noen uhell med hull i grunnmur og betongsprøyt utover det hele i går, er vi heldigvis i rute igjen.

Uansett, det er vel valpene dere er mest interesserte i å høre om? :)
Joda, vi har sagt det før, men det kan heller ikke gjentaes for ofte. Nurkene er bare helt skjønne, og for hver dag som går skjer det nye ting i valpekassen. Leken har for alvor begynt, og de hopper og bykser som om de aldri har gjort annet. Hverandres haler er yndede bite-objekt, samt mors føtter og matskålene. Så fort matskålen er tømt er det hurramegrundt i 5-10 minutter, før dyp søvn igjen inntar de. Men nå er de også så årvåkne og vare på lyder, at det er umulig å få tatt bilder av de i sovende stund. Så fort vi nærmer oss døren til vinterhagen hvor de foreløpig bor, er de oppe på alle 4 og uler som bare et Rottweilerkull kan. De knurrer og bjeffer allerede, og en eier med labrador som var innom forleden, var enige i at slike lyder finnes ikke i en valpekasse med labradorer iallefall! hehe. Rotweiler, er og blir Rottweiler :)
Gaupe har besøkt de flere ganger i kassen, men det blir for mye for henne også når alle 7 setter i gang jakten på pus. Et nytt  familiemedlem kommer til oss førstkommende helg, en pusekatt til. Vi gleder oss, spesielt nå som vi vet at det også nærmer seg levering av skjønne små her ute.
Valpene er nå blitt såpass store at de trenger større plass å boltre seg på. Vi klargjorde i går valpebingen vi har sammen med hundegårdene i bakhagen, så i løpet av dagen/morradagen flytter vi både valpene og mor ut dit. Den er slik anlagt at de har både varme og lys, samt at vi endelig har fått koblet opp vann rett inn i bingen. Det gjør ting fryktelig mye enklere for oss når vi både skal fore og gjøre rent hos de. Den første uken vil de nå være i bingen hvor vi har sagflis som underlag. Etterhvert åpner vi opp til binge nr.2, slik at mammaen allerede nå kan begynne å lære de at de skal gå ut for å gjøre fra seg. Binge nr.2 har hundeluke i veggen, slik at de da går ut og inn som de selv ønsker :)
Luken vil slevfølgelig holdes stengt på natterstid, samt når vi ikke er hjemme. Vi risikerer ikke at de blir stående ute alene nå som vintertemperaturene er kommet for å bli. I dag snør det faktisk litt, det blir morro å se valpene bare i sin første snø!

Slik hopper de oppetter veggene for å få komme ut til oss!

Amber greier ikke å legge seg ned for å amme de lengre..

Vi klipper klør, veier de og markerer de ofte slik at vi aldri mister oversikten over hver som er hvem :)

Her følger vekten, veid 5.12.2010

Lucky Luke         4,1kg
Lille Luring          3,0kg
Lara                   4,1kg
Laura                 3,8kg
Lucifer               3,8kg
Lilia                    3,1kg
Loke                  3,2kg

Som dere se skiller det faktisk en hel kilo mellom minste og største valpen i kassa! Men, de har alle fulgt sin egen vekstkurve, og ligger godt innefor normalen, slik det skal være :) Vekten forandrer seg jo også for hver dag som går, hvem har spist mest, sovet mest etc.. 
Ved levering vil de som oftest ha jevnet seg enda mere ut også!

Husk å ta kontakt med oss når det er ting dere lurer på, eller om dere bare har lyst å slå av en forventningsfull prat :) 

Amber geiper og blunker til meg :)

Snart leveringsklare!

Ja, nå er altså tiden snart inne for levering av valpene. Vi har vært hos veterinæren på helsesjekk og vaksinering, og alt står bare bra tli med de alle. Ingen har bittfeil, og tastiklene på alle hannhundene var også kommet ned på plass i pungen. Dette er gode utgangspunkt :)

Valpetesten er også unnagjort, vi vet nå hvilke valper som havner i hvilke hjem. Vi har alt nedskrevet her hos oss, og tar det med hver enklet av dere, da det blir mye info å legge ut her på en gang.

Legger i dag inn bilder av valpene på sin nye plass, valpebingene vi har ute i bakhagen. Her er det lettere for mor å lufte seg når det trengs, og valpene har masser av plass å boltre seg på! De har nå fått leker å holde på med, samt at vi legger i en kjetting nå i kveld. De vanner seg på da både å apportere gjenstander so kanskje er noe ekle å ha i munnen, samt at skarpe høye lyder ikke blir så skumle.

Ellers håper vi at alt er bra me de vordende foreldre også, og at ikke spenningen er for stor men sånn akkurat passe. Det blir noen uker fremover på dere med intensiv tissetrening og korrigering på uønsket adferd, men utrolig masse gøy også!! -Vi sees snart.. :)

Leking med ball!

Weilerotts LARA

Weilerotts LAURA

Weilerotts LILIA

Weilerotts LOKE

Weilerotts LUCIFER

Weilerotts LILLE LURING

Weilerotts LUCKY LUKE

Kun en valp igjen, Laura

Joda, tiden går, og Weilerotts består. Smått med oppdateringer i en travel periode rundt jul og levering av valper, men er nå på nett igjen, og har tom med rukket å ha en liten "bryllupsfeiring" en uke i Egypt. Ingen hai å se, men mange kameler :)

Alle valpene nær som Laura har nå fått sine nye hjem, og spredningen i landet har denne gangen vært stor. Vi har levert valper fra Bodø i nord til Sandefjord i sør. Sunnmøre og Bergen i vest. Kanskje Laura havner på østlandet da? Hehe

Det strømmer inn med tilbakemeldinger om tissetrening, biting i legger og på sko, hyling om netterne og alt som hører med i en travel "småbarnsperiode". Alle valpene ser ut til å finne seg godt til rette med de nye eierne og miljøene rundt, og alle eiere er også kjempefornøde, tilbakemeldingene tro.
Vi minner stadg om at det bare er å ta kontakt for spørsmål og problemløsning, samt bare en hyggelig hundeprat om de skjønne nurkene.

Ønsker lykke til videre for dere alle, og håpes vi sees igjen i løpet av året vi nå akkurat har startet på. I april er det stor-utstilling her på Sunndalsøra, og tradisjonen tro vil vi still emed hus og Weilerotts-samling, med oppstalling av hunder og grillfest for de tobente igjennom helgen. Fint om så mange som mulig kan komme!